Pluimveehouderij

In 1922 startte de eerste generatie Tomesen een gemengd bedrijf. Van generatie op generatie is zowel het bedrijf alsook de liefde voor dieren overgedragen.  Vandaag de dag ligt de specialisatie op het houden van kippen. Met de focus op diervriendelijkheid, duurzaamheid en produceren voor de Nederlandse markt zijn wij uitgegroeid tot een modern pluimveebedrijf. Met het welzijn van onze kippen altijd op nummer 1. 

De  ontwikkelingen in de agrarische sector staan niet stil en wij lopen hierin graag voorop: omdat de continue innovatie van de afgelopen 100 jaar ons heeft gebracht waar we nu staan. En we blijven innoveren om het iedere generatie weer beter te doen. We zorgen niet alleen goed voor onze dieren, maar betrekken hier ook onze omgeving en de natuur bij. Met trots stellen we je voor aan onze duurzame, natuurinclusieve pluimveehouderij.  

Beter Leven

Beter leven keurmerk

In drie van onze vijf stallen hebben we geïnvesteerd en zijn voorzien van een Beter Leven Keurmerk. Dit betekent dat de leghennen meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden hebben om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Wij strooien dagelijks graan rond in de stal. Daarnaast krijgen de kippen strobalen, waar ze bovenop kunnen zitten om er strootjes uit te pikken en die vervolgens helemaal uit elkaar te halen. Ook kunnen de kippen in de stallen scharrelen en stofbaden nemen. Aan pikstenen kunnen de kippen hun snavels en nagels slijten. Onze leghennen (of kippen) kunnen zich vrij bewegen door de stal.  

Kijkstal

Natuurinclusief en biodiversiteit

De afgelopen jaren hebben wij bomen en planten aangeplant in de weiden. Zo betrekken we de natuur en de omgeving bij onze boerderij. De beschutting biedt veiligheid voor de kippen. Ook zijn er patrijzen, fazanten en reeën te zien tussen het groen. We onderzoeken hoe we die uitloop nog meer natuurinclusief kunnen maken. Door een diversiteit aan verschillende soorten planten te realiseren, verbeteren en verrijken we de bodem. Dit zorgt ook voor meer wilde insecten en wilde dieren. Zo vergroten we de biodiversiteit.

Tomesen 2075
Tomesen 2521

Kringlooplandbouw

In samenwerking met Bakkersgrondstof doen we aan kringlooplandbouw. De bakkers van Bakkersgrondstof drogen en verwerken onverkocht brood tot desembrood. Onverkocht brood dat niet verwerkt kan worden tot desem, wordt in korrels geperst. Dit gebruiken wij als voer voor onze kippen. De bakkers waar het onverkochte brood vandaan komt, maken op hun beurt weer cakes en andere baksels van onze eieren. Zo richten we ons op zuinig gebruik van grondstoffen en energie, en zo min mogelijk belasting van klimaat, milieu en natuur.

Brandrode Runderen

Op onze boerderij hebben wij een aantal Brandrode Runderen. Van oudsher een degelijke oud-Hollandse koe. Duurzaam en met goede overlevingseigenschappen: rustig en handzaam in de omgang. Onze runderen zorgen ervoor dat de uitloop voor de kippen aan de Kilderseweg wordt bijgehouden. Zo hebben de kippen op een natuurlijke manier de ruimte om zich vrij te bewegen in de buitenuitloop.

Brandrode runderen