Over ons

Maak kennis met ons, de familie Tomesen. Al meer dan 100 jaar zorgen wij met hart en ziel op verantwoorde wijze voor onze kippen. Sinds 2014 zetten wij, Roy en Maud, als vierde generatie uit de familie Tomesen, met ons gezin dit familiebedrijf voort. Dit doen we met passie en de beste zorg voor onze dieren. Er is ruimte en aandacht voor de mens en we richten ons oog op onze omgeving en de toekomst. Zodat ons prachtige familiebedrijf nog heel lang kan blijven bestaan.

We zijn trots op ons bedrijf: op waar we vandaan komen en waar we vandaag de dag staan. In 2022 is ons harde werken beloond met het Predicaat Hofleverancier. Een unieke beloning die je als onderneming niet zomaar ontvangt. Dit is een mooie en belangrijke blijk van waardering voor 100 jaar ondernemerschap over vier generaties. We zijn als familie enorm trots op deze kroon op ons werk! We nemen je graag mee in ons verhaal.

221220 LL2201928 Beeld Predikaat Website Tiny
Over Tomesen: dier

Dier

Wij staan nooit stil. In al die jaren dat wij ons pluimveebedrijf runnen, zijn we blijven doorontwikkelen. Dit doen we altijd met het oog op het welzijn van onze kippen. We lopen graag voorop als het gaat om diervriendelijke pluimveehouderij. Zo zijn wij als een van de eerste pluimveehouders in Nederland gestopt met het kappen van de snavels van onze kippen. Omdat we van mening zijn dat we geen grote ingrepen moeten doen in het lichaam van de kip.  En we doen nog veel meer om onze kippen een goed leven te bieden.

Meer over pluimveehouderij

Mens

We vinden het belangrijk om jou te laten zien waar onze producten vandaan komen. Tijdens een excursie op ons pluimveebedrijf laten we dit graag aan je zien. In de kijkstal bewonder je de kippen en vertellen we je alles over onze dieren en producten. Want de lekkerste en meest gezonde producten zijn vaak dichterbij dan je denkt.  Wil je hiervan meegenieten? Je bent van harte welkom in onze streekwinkel.

Samen met onze familie en een aantal medewerkers, werken we iedere dag met hart en ziel op ons pluimveebedrijf. Wij zien en behandelen onze medewerkers als familie. Met plezier, aandacht voor het product en aandacht voor elkaar werken wij samen als een hecht en betrokken team. 

Over Tomesen: mens
Over Tomesen: milieu

Milieu

Wij produceren op een duurzame manier, met oog voor onze omgeving en gericht op de toekomst. Alles wat we doen, doen we daarom met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Onze samenwerkingen in de regio spelen hierin een grote rol.  Zo komt het voer voor onze kippen van De Hoop uit Zelhem. De producten in onze streekwinkel zijn ambachtelijk bereid door boeren en ondernemers uit de streek.  Zo elimineren we samen grote verkeersstromen. Daarnaast doen we aan kringlooplandbouw, om verspilling te voorkomen.

Om het ultieme uit iedere vierkante meter te halen, zijn de daken van onze kippenschuren bedekt met in totaal ruim 3.000 zonnepanelen. Zo produceren we op deze locatie Achterhoekse eieren èn Achterhoekse stroom. Als de zon volop schijnt wekken veel meer stroom op dan we zelf nodig hebben. Die reststroom leveren we via Agem aan inwoners van de Achterhoek. Schijnt de zon niet, dan kopen we via Agem energie in die wordt geleverd door andere Achterhoekse energieproducenten. Een samenwerking waar we trots op zijn.

Wij zijn altijd op zoek naar manieren om nog duurzamer te werken en produceren. Met als doel om onze footprint zo klein mogelijk te maken. Daarom staan we nooit stil, maar blijven we vol passie en enthousiasme ontwikkelen en innoveren. Met het oog op de toekomst.

In onderstaande tijdlijn nemen we je graag mee in een aantal stappen die wij de afgelopen 100 jaar hebben gezet. 

1922

De eerste generatie Tomesen

De eerste generatie Tomesen begint een gemengd bedrijf.

1941

De tweede generatie Tomesen

De tweede generatie Tomesen neemt het bedrijf over.

1966

Kippenschuur voor legbatterijen

In dit jaar is gestart met de bouw van de eerste kippenschuur voor legbatterijen.

1971

De derde generatie Tomesen

De derde generatie Tomesen neemt het bedrijf over.

1996

Verhuizing en focus op pluimvee

Het gemengde bedrijf verhuist naar een nieuwe locatie en wordt een pluimveebedrijf.

2007

Nieuwe kooistallen

In dit jaar zijn de nieuwe kooistallen in gebruik genomen.

2011

Introductie scharrelstallen

De kooistallen worden omgebouwd tot scharrelstallen.

2011

Verkoop eieren via automaat

De verkoop van dagverse eieren verloopt vanaf nu via een moderne zelfbedieningsautomaat.

2014

De vierde generatie Tomesen

De vierde generatie Tomesen neemt het bedrijf over.

2019

Vrije uitloopstallen

We stappen over van scharrelstallen naar (overdekte) vrije uitloop stallen.

2019

Verkoop streekproducten

De moderne zelfbedieningswinkel wordt uitgebreid met de verkoop van groente en fruit van collega-ondernemers uit de buurt.

2019

2 sterren Beter Leven-keurmerk

Start productie en verkoop van vrije uitloopeieren met 2 sterren Beter Leven-keurmerk.

2019

Uitbreiding assortiment

Naast eieren en streekproducten verkopen we nu ook bitterballen, hamburgers, grillworst en rookworst van eigen kippen.

2021

Opening nieuwe streekwinkel

In mei is onze nieuwe, moderne streekwinkel geopend.

2022

100 jaar Tomesen

Een mooi jubileum! 100 jaar boerderij Tomesen.

2022

Predicaat Hofleverancier

Op 21 december ontvingen wij met trots de onderscheiding van het Predicaat Hofleverancier.